******
Loosduinen (gem. Den Haag), Onze Lieve Vrouw Hemelvaart
Homepage          Orgels in Gebruik          Verdwenen Orgels / kerken
Hoewel er al sinds het einde van de twaalfde eeuw katholieken in Loosduinen hebben gewoond en gekerkt, kreeg het tuindersdorp Loosduinen pas in 1785 een eigen kerk en een eigen pastoor. De eerste pastoor Bernardus Ocke kerkte met zijn parochianen aan de (Oude) Haagweg, tegenover de plek waar de huidige kerk staat. Over dit kerkje is weinig bekend. In de "Stad- en Dorpsbeschrijver" van 1798 werd het alleen als "alleraangenaamst en zeer fraai gelegen" omschreven.
De huidige parochiekerk werd gebouwd in 1880/81 naar ontwerp van de architect E.J. Magry. Het is een driebeukige neogotische kruisbasiliek, die door een recente restauratie veel van zijn oorspronkelijke luister heeft teruggekregen.

Over het eerste orgel is niets bekend. Waarschijnlijk was dit meegenomen uit de oude kerk.


Het huidige orgel

1903 - Door de firma Maarschalkerweerd wordt een nieuw orgel gebouwd. Het instrument werd door de parochianen aangeboden aan de jubilerende pastoor P.A. de Bruijn bij gelegenheid van zijn zilveren pastoraat. Op de orgelkas prijkt dan ook het opschrift "Jubilanti pastori - grati parochiani" .
Het orgel had pneumatische tractuur. De maker van de kas is niet bekend. Het werd ingespeeld door de organist A. Giessen. Deze vond het orgel belangrijk genoeg om het te vermelden in het Gregoriusblad van maart 1903.
 

DISPOSITIE 1903
Hoofdmanuaal
Bourdon   16'
Prestant   8'
Roerfluit  8'
Aeoline    8'
Prestant   4'
Quint      3'
Octaaf     2'
Trompet    8'
Bovenklavier
Holpijp        8'
Viola di Gamba 8'
Voix Céleste   8'
Dolce          8'
Salicionaal    8'
Melophone      8'
Fluit          4'
Pedaal
Subaas `16'
Octaaf 8'
Koppelingen
   HM + BK
   P + HM
   P + BK
Echotrede
vaste combinaties
   P
   MF
   F
   oplosser
1917 - Ten behoeve van de windvoorziening wordt een elektrische ventilator aangebracht, waardoor de orgetrappers overbodig werden.

1960 - Door de orgelmaker Jos Vermeulen uit Alkmaar wordt de speeltafel verplaatst omdat de organist tegelijk ook de directie over het koor moest voeren. Ook het pijpwerk werd gerenoveerd en werden er nieuwe membranen aangebracht.

1966 - Een algehele restauratie werd uitgevoerd door Jos Vermeulen. De heteluchtverwarming had de windladen van het orgel danig aangetast. Ook de dispositie onderging een grote verandering. Negen registers werden verwijderd. Hiervoor in de plaatst kwamen tien nieuwe registers, waaronder een nieuwe Mixtuur 4-6 sterk. Ook werd een Generaal Crescendo trede aangebracht. De bestaande koppels en vaste combinaties bleven gehandhaafd

1986/86 - Het instrument werd overgeplaatst naar het transept door de Leidse orgelmaker P.C. Bik. Het orgel kreeg twee nieuwe balgen en kwam te staan in een nieuwe kas, maar wel met het oude front. De dispositie bleef ongewijzigd.

1994 - Wederom door de orgelbouwer P.C. Bik wordt een nieuwe windmotor aangebracht.

Sinds begin 2000 wordt het instrument onderhouden door de Fa. Elbertse uit Soest.
 

DISPOSITIE  sinds 1966
  Manuaal I 
Bourdon     16'
Prestant     8'
Roerfluit    8'
Prestant     4'
Fluit        4'
Kwint    2 2/3'
Octaaf       2'
Mixtuur  IV-VI
Trompet      8'
  Manuaal II 
Holpijp      8'
Prestant     4'
Fluit        4'
Woudfluit    2'
Sesquialter II 
Dulciaan     8'
  Pedaal 
Subbas      16'
Octaafbas    8'
Gedekt       8'
Fluit        4'
Tractuur   : elektrische sleepladen



Link naar Parochie Onze Lieve Vrouw Hemelvaart                 Orgels in Gebruik
laatste bewerking: 26-09-2001
bronnen:
- eigen waarneming
- foto's: Ed van Aken